Výstavba v lokalitě Nad Údolím – možné překročení limitů územní studie

Dne 9.3.2020 bylo na úřední desce obce zveřejněna pozvánka na zasedání zastupitelstva dne 16.3.2020 od 18:00 hodin. Jedním z bodů programu na pozvánce je „Smlouva o spolupráci s firmou Induspon – servisní společnost, s.r.o. – výstavba Nad Údolím“.

Plánovanou výstavbu v lokalitě Nad Údolím již několik let bedlivě sledujeme a zcela jistě se jedná o výstavbu se zásadním dopadem na celé území a okolní obyvatele. Tím spíše nás překvapilo, že připravovaná smlouva takto významného charakteru nebyla občanům důsledně prezentována, navíc z programu pozvánky nebylo zřejmé, zda se jedná o její schvalování nebo například představení její přípravy.

Z výše uvedných důvodu jsme dne 11.3.2020 obec požádali o poskytnutí následujících informací:

  • znění smlouvy o spolupráci mezi obcí Husinec a firmou Induspon – servisní společnost, s.r.o. , pokud existuje
  • vyjádření, zda je smlouva v souladu s platnou územní studií
  • vyjádření, zda bude smlouva na zasedání zastupitelstva schvalována

Již druhý den jsme obdrželi od obce odpověď s následujícími informacemi:

  1. Smlouva je k nahlédnutí na webu obce v sekci výstavba, kde se smlouva opravdu objevila, avšak až během posledních dnů, a to bez jakéhokoliv upozornění směrem k občanům, které by si takto důležitý dokument jistě zasloužil.
  2. Na otázku, zda bude smlouva v souladu s registrovanou územní studí nám byo odpovězeno: „Smlouva byla projednávána s tím, aby byl projekt realizován v souladu se schválenou územní studí pro danou lokalitu a investor se k tomuto ve smlouvě i zavazuje. Oproti územní studii byl upraven jen počet jednotek na 34 (ÚS počítá s počtem 30 jednotek na ploše dotčené tímto projektem).
  3. Bylo potvrzeno, že pokud mezi zastupiteli bude panovat nad textem smlouvy shoda, na zasedání zastupitelstva dojde k její schválení.

Zásadní a překvapivou informací je fakt, že na jedné straně obec tvrdí, že smlouva byla vyjednávána tak, aby byla v souladu s územní studií, k čemuž se investor taktéž zavazuje, přičemž v zápětí tvrdí, že je s touto územní studií v rozporu, protože umožňuje investorovi výstavbu 34 jednotek, přestože územní studie počítá pouze se 30. Smlouva, na které obec pracovala je tedy v rozporu s územní studií.

Z platné územní studie je zřejmé, že v lokalitě Nad Údolím, na pozemcích 14-20 (pozemky ve vlastnictví společnosti Induspon – servisní společnost, s.r.o.), je možné umístit maximálně 30 bytových jednotek.

Je tedy s podivem, že obec vyjednala s investorem smlouvu, která tuto územní studii nerespektuje, tím spíše, že v minulosti obec na nedodržování stejné územní studie upozorňovala a vynucovala její soulad.

Navýšení výstavby o další 4 bytové jednotky znamená zejména další nárůst automobilů a s tím spojené nároky na parkovací místa, se kterými nepočítá jak územní studie, tak zveřejněná koordinační studie (vyčetli jsme 43 parkovacích míst):

Ze zkušenosti lze počítat s reálným koeficientem cca 1.5 auta na bytovou jednotku. Navýšení počtu bytových jednotek oproti stavu, se kterým počítá vypracovaná územní studie je zbytečná zátěž pro obec i její obyvatele. Obec v minulosti navíc obyvatele ujišťovala, že bude dbát na zajištění dostatku parkovacích míst při plánování budoucí výstavby.

Sdílet příspěvek