Poslední vývoj situace s ubytovnami Nad Údolím

V minulosti jsme upozornili na změnu strategie firmy PMS, spol. s r.o., která se rozhodla rozšířit kapacitu jedné z ubytoven o další dvě patra poté, co se její snahy realizovat předimenzovanou výstavbu na pozemcích ubytoven ukázaly jako neprůchodné. Firma PMS posléze přestala s obcí komunikovat a účastnit se jednání obce s dalšími dvěma investory v lokalitě Nad Údolím, jejichž cílem je uzavření plánovací smlouvy (více informací najdete zde).

Jakmile jsme získali potřebné podklady k řízení, přihlásili jsme se jako jeho účastníci, abychom mohli podávat případné námitky a sledovali průběh rozhodování u dotčených orgánů. Důvodem je zejména obava o narušení krajinného rázu, které by nástavbou dalších pater reálně hrozilo. Navíc se po zkušenostech s velmi špatně odváděnou prací stavebního úřadu v Klecanech snažíme dohlížet na dodržování základních požadavků a norem souvisejících s ochranou přírody a krajiny.

Postavení účastníka řízení stavební úřad Klecany našemu spolku letos v lednu nepřiznal, a proto jsme se obratem odvolali na Krajský úřad Středočeského kraje.

V březnu letošního roku vydal stavební úřad Klecany rozhodnutí o umístění stavby „nástavba ubytovny Řež“. Námitky účastníků řízení, jimiž byla obec a sousedé dotčeni výstavbou, však nebyly řádně vypořádány. Připomínky našeho spolku nebyly ze strany stavebního úřadu vůbec řešeny, jelikož stavební úřad konstatoval, že k postavení účastníka nemáme zákonem stanovený předpoklad. Proti tomuto rozhodnutí jsme se koncem března odvolali ke Krajskému úřadu.

O pár týdnů později vydal stavební úřad Klecany usnesení, ve kterém přerušil odvolací řízení s odůvodněním, že probíhá řízení o předběžné otázce, zda je spolek oprávněn podat odvolání. Obratem jsme ke Krajskému úřadu podali další odvolání i proti tomuto usnesení, jelikož bylo dle našeho názoru vydáno v rozporu se zákonem.

V srpnu letošního roku vydal Krajský úřad rozhodnutí, v němž zrušil původní rozhodnutí stavebního úřadu o tom, že spolek není účastníkem řízení o nástavbě ubytovny a vrátil věc k novému projednání. Krajský úřad konstatoval, že vydáním takového usnesení stavební úřad Klecany porušil správní řád.

Jen o pár dní později vydal Krajský úřad další rozhodnutí, ve kterém zrušil rozhodnutí stavebního úřadu o umístění nástavby ubytovny Nad Údolím a celou věc vrátil k novému projednání. Důvodem bylo porušení zákona ze strany stavebního úřadu, a to dokonce ve čtyřech paragrafech správního řádu! Jednou z hlavních vad byl nesprávně vymezený předmět řízení, kde stavební úřad postupoval jako by se jednalo o stavební úpravy a nástavbu objektu (na tento záměr byla vydána i závazná stanoviska dotčených orgánů), přičemž ve skutečnosti se mělo jednat o novostavbu (odstranění nosných částí budovy a opětovná výstavba budovy), což potvrzovala i technická dokumentace samotného projektu.

Zatímco úřady řešily žádost o navýšení ubytovny o dvě patra, nechala společnost PMS do ubytoven umístit občany závislé na sociálních dávkách. Obec se aktivně pustila do řešení vzniklých problémů a systematicky kontaktovala různé úřady a dobročinné organizace, které by dokázaly situaci řešit a zároveň pomoci ubytovaným rodinám v nouzi (detailní informace jsou dostupné přímo na stránkách obce). Bylo však zřejmé, že vzniklé problémy nebude v krátkodobém horizontu jednoduché vyřešit. Současně byly pravidelně zveřejňovány aktuální informace o vývoji situace na webových stránkách obce.

Poslední jednání, kterých se obec účastnila, proběhly 30. a 31.8. s Úřadem vlády (kde byla mimo jiné přítomna vládní zmocněnkyně pro lidská práva) a s Generálním ředitelstvím úřadu práce.

Oba úřady obci sdělily, že ubytovny budou do 13.9. vystěhovány. Nejen obyvatelům lokality Nad Údolím se tak zcela jistě značně uleví.

V současné chvíli tak přímo nehrozí další rozšiřování kapacity ubytovny a vše nasvědčuje tomu, že obchodu s chudobou, kterému zde firma PMS dávala prostor, patřičné úřady konečně učiní přítrž. Tento výsledek je zásluhou systematického postupu ze strany paní starostky Jany Münzbergerové. Paní starostka byla dokonce požádána pracovníky Úřadu vlády o spolupráci v informační a osvětové rovině, aby ze zkušeností naší obce mohly těžit i jiné obce, které se potýkají s podobnými problémy.

Situaci ohledně výstavby v lokalitě Nad Údolím budeme nadále bedlivě sledovat a informovat o jejím dalším vývoji.

1 komentář u „Poslední vývoj situace s ubytovnami Nad Údolím“

1. Politováníhodnou situaci ubytovaných to sice nevyřeší, ale postup obecního úřadu (zejména starostky) a trpělivost ze strany spolku nenechat se zahnat jako otravná moucha stavebním úřadem si zaslouží pochvalu. Článek jakbysmet.

Komentáře nejsou povoleny.