Ochrana užovek v roce 2022

S nástupem podzimu se aktivní život našich plazů a obojživelníků blíží ke konci. Noci jsou tak chladné, že by se dalo předpokládat, že se již všichni schovali do úkrytů.

Opak je pravdou, i v těchto chladných dnech potkáváme na cestách kolem vody hady, kteří se plazí k přilehlým skalám a hledají, kde by přečkali zimu.

V pondělí 26.9. sebrala u naší skály místní veterinářka Pavlína Pšeničková omráčeného odrostlejšího hada. Jak vidíte na fotografii, měl již vyhřezlé vnitřnosti a v přírodě by určitě nepřežil. My jsme se mu pokusily, byť s mizivou nadějí, pomoci. Vnitřnosti jsme vrátily do těla a obvázaly ho. Rentgen ukázal, že páteř zlomená není. Had žil po zákroku ještě více než den, pak již však svůj boj o život vzdal.

Byl to jen pokus, Pavlíně děkujeme. Lepší by samozřejmě bylo před hadem přibrzdit a nechat ho odplazit.

Paradoxně byl had sejmut v místech, kde se rekreanti z Husince, manželé Habartovi, pokusili přispět k ochraně těchto plazů poté, co zde na konci srpna viděli přejetou celou jednu snůšku mláďat. Sami nejdříve dali k cestě stojany v češtině i angličtině (které postupně mizely) a poté jsme spolu vytipovali místa, kam nastříkali na cestu siluety hadů. Za jejich snahu jim děkujeme a šablony pro nástřiky určitě využijeme i v budoucnu.

Celkově bylo letos hadů vidět méně, dospělí hadi přelézají cestu až za soumraku, kdy je méně cyklistů. Vylíhlých snůšek bylo mnohem méně než v loňském roce. Malí hadi se vyhřívají nehybně na cestách v domnění, že nejsou vidět. Pokud je přenesete mimo cestu, zachráníte jim tím život. Všechny užovky jsou u nás zákonem chráněné.