Teplo už je vyhání ze zimovišť

Letos nám vysvitlo sluníčko mnohem dříve, a tak nikoliv na svatého Jiří, jak říká pranostika, ale už 6. dubna, první hodně slunečný den, začaly i u Řeže vylézat ze svých zimovišť užovky podplamaté.

Jedná se bezesporu o nejvzácnějšího živočicha, kterého v naší lokalitě máme. V ČR se jedná o kriticky ohrožený druh. Ačkoliv naše řežská populace je mnohem menší než ta trojská, je záhodno tohoto živočicha chránit v době, kdy je nejohroženější. A to právě v těchto dnech, kdy vylézá z různých děr nedaleko vody a snaží se co nejrychleji dostat k řece, kde pak po většinu roku přebývá.

Ačkoliv situace kolem koronaviru ulevila značně přírodě jako celku, našim hadům, kteří se snaží přejít frekventovanou cyklostezku, nikoliv. Lidí je na ní v pracovní dny paradoxně stejně, možná i více, než dříve o víkendech. Had velice riskuje a nezkušená mláďata nejvíc.

Pokud tedy při své procházce naleznete u cesty nahřívajícího se hada (máme zde kromě užovky podplamaté i užovku obojkovou a hladkou, zmije zde nežijí!), zkuste ho nasměrovat za onu rušnou cyklostezku směrem k vodě, dál už si cestu najde sám. Nenechte se zastrašit jeho neškodným syčením. Někdy taky předstírá, že je mrtvý.

Užovky vám nemohou nic udělat a je jen na nás, jestli tady s námi budou ještě za pár let. Lokalit, kde se je podařilo vyhnat lidmi úplně a kam se již nikdy nevrátily, je dostatek. Ta naše je stále kouzelná tím, že tady žijí s námi.

6.4.2020 16:41 užovka podplamatá u Skalky u přívozu
6.4.2020 16:41 užovka podplamatá u Skalky u přívozu
6.4.2020 16:41 užovka podplamatá u Skalky u přívozu
6.4.2020 – přejeté mládě užovky podplamaté nalezené mezi Husincem a Klecánkami
Sdílet příspěvek

1 komentář u „Teplo už je vyhání ze zimovišť“

  1. Užitečný příspěvek, díky Petro!
    Michal

Komentáře nejsou povoleny.